Alla samlingar
Maten och matkassarna
Tips från Lina!
Tips som får maten att hålla längre!
Tips som får maten att hålla längre!

Hur förvarar jag maten?

Oda avatar
Skrivet av Oda
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Mat som förvaras rätt håller längre. Så enkelt är det, förutsatt att man vet var olika typer av livsmedel mår bäst. För att reda ut det har vi satt ihop en liten förvaringsguide med hjälp av Livsmedelsverkets rekommendationer. 

Kött och fisk mår bäst på den kallaste platsen i kylskåpet. Det gäller speciellt köttfärs, rå fisk och skaldjur. Oftast är det kallast högst upp, men använd gärna en termometer för att hitta den plats som är kallast i just ditt kylskåp. Enligt Livsmedelsverket är en bra temperatur i kylskåpet runt 4 grader. Tumregeln är att utgå ifrån anvisningarna på de enskilda varorna. 

Kött och fisk går även bra att frysa in. Bakterier växer inte i frysen, så fryst mat kan inte bli farlig. Däremot kan fettet i maten härskna och då smakar det illa. Fetare livsmedel har kortare hållbarhet. Därför kan feta charkprodukter bli dåliga redan efter någon månad medan magert viltkött kan hålla mer än ett år.

Mejeriprodukter ska förvaras i kylskåp, ju kallare temperatur desto längre håller varan. Enligt Livsmedelsverket går det även bra att frysa in mjölk grädde och matfetter.

Bröd: Något att tänka på är att kylskåpet inte är ett bra förvaringsställe för bröd - det påskyndar en process som gör brödet smuligare.

Färska örter: Färska örter trivs generellt sett bäst i kylskåp. Det finns dock örter som trivs i varmare temperaturer, exempelvis basilika som trivs som bäst i temperatur runt 12-grader.

Vanligt förekommande produkter (i alfabetisk ordning)

Avokado: Håller som längst i kylen, men innan dess bör avokadon mogna färdigt i rumstemperatur. Vill du att det ska gå undan? Lägg i en skål med äpplen eller päron.

Broccoli: Som allra bäst förvarar du broccolin i plast och i kylskåp. I rumstemperatur blir den ofta gul och tappar snabbt i smak.

Morot: Håller sig riktigt bra kylt och utan sin blast! Förvara gärna morötterna i en försluten plastpåse så håller de sig krispiga och goda längre.

Tomat: En klassiker som tjänar varje sallad väl och trivs bäst i rumstemperatur. Förvaring i kylen kan påverka smaken då det gör att aromerna inte riktigt kommer fram.

Ägg: Om du har äggen i kylskåpet så kan de hålla i flera veckor efter bäst före-datum. De förvaras bäst i sin förpackning och med den spetsiga sidan nedåt. 

Exempel på övriga grönsaker som enligt Livsmedelsverket trivs bäst i kylskåp: Kål, purjolök, spenat och  salladslök.

Exempel på övriga grönsaker som enligt Livsmedelsverket trivs bäst svalt (12-15 grader) eller i rumstemperatur: Gurka, paprika, zucchini och aubergine. 

Exempel på frukt som enligt Livsmedelsverket trivs bäst i kylskåp: Apelsin, äpplen, päron, persika och kiwi. 

Fick du svar på din fråga?