Köket är en härlig mötesplats där vi samlas för att laga mat, äta, prata och umgås. Men köket är också en populär samlingsplats för bakterier, och en del är riktigt otrevliga. Det går inte att gardera sig för vad andra gör, men hemma kan du hålla bakterierna borta med hjälp av god kökshygien.
- Tvätta händerna noggrant med tvål och rinnande varmt vatten innan du börjar laga mat, men också direkt efter att du hanterat rått kött och kyckling.
- Genomstek fågel och köttfärs, smaka inte på rå köttfärs.
- Skölj grönsaker ordentligt.
- Var noga med att tvätta händerna efter att du har tagit i rått kött.
- Använd olika skärbrädor och knivar till rått kött och grönsaker.
- Använd rena redskap, håll rent på arbetsbänken och diska knivar och skärbrädor noga när du skurit rått kött och kyckling.
- Använd hushållspapper, inte disktrasan, för att torka upp köttsaft.
- Sätt in tillagad mat i kylen så snart som möjligt. Små mängder varm eller ljummen mat kan ställas in i kylen direkt. Större mängder kan delas upp i mindre behållare så att de svalnar snabbare, eller kylas i vattenbad eller utomhus, om det är kallt.
- Laga inte mat till andra när du är eller precis har varit magsjuk.
- Låt inte husdjur vara på diskbänk eller köksbord.