Frukt och grönt
Frukt och grönsaker innehåller mycket av det som får vår kropp att må bra, bland annat är de rika på olika vitaminer och mineraler. Våra matkassar innehåller alltid färska grönsaker, men även inlagda och konserverade. Grönsakerna kan serveras råa, kokta, ugnsbakade eller mixade i soppor eller röror. Vi väljer ofta grönsaker som det är säsong för i Sverige, men eftersom vi är noga med att leverera ett varierat utbud så använder vi även importerade grönsaker.
Ägg
När vi levererar ägg har vi valt att leverera konventionella frigående inomhusägg.
Vi levererar ägg i re-PET förpackningar.
Re-PET - Mindre miljöpåverkan:
Genomförda livscykelanalyser visar på att äggkartonger tillverkade av återvunnet PET-material minskar energiförbrukning, koldioxidavtryck och vattenförbrukning jämfört med massabaserade äggförpackningar (moulded fiber). På en aggregerad nivå är rPET-fotavtrycket 40 % lägre än massans fotavtryck. Förpackningarnas optimala densitet och låga vikt gör att fler kartonger kan staplas i en lastbil jämfört med skrymmande alternativ. Detta möjliggör färre lastbilsleveranser vilket leder till lägre utsläppsnivåer.
Fibrer och fullkorn
Recepten i våra olika matkassar innehåller fiberrika råvaror som grönsaker, rotfrukter, bönor och olika matgryner. Där hittar du även fullkornsprodukter men vi är noga med att variera dem med vanliga produkter också.
Fett
Din mat bör innehålla lagom mycket – och rätt sorts fett. Det finns olika typer av fett – omättat och mättat. Det omättade fettet finns i till exempel olja, avokado, nötter och fet fisk. Det omättade fettet är den typ av fett vi bör välja i första hand. Enligt Livsmedelsverket visar forskning att risken för hjärt- och kärlsjukdomar minskar om man byter mättat fett mot omättat fett. Mättat fett som finns i till exempel smör och grädde bör vi alltså använda måttfullt.